06-52862479 info@katriendejong.nl

Wil jij graag minder piekeren?

Kies welke tip er bij je past en maak vandaag de eerste stap naar meer ruimte in je hoofd!

 1. Laat het verleden los. Vergeef wat er gebeurt is. Al je negatieve gevoelens over het verleden komt voort uit je eigen gedachten. Tijd om los te laten. Ook als je het verleden juist als veel positiever ziet als het heden, laat het los. Het wordt nooit meer precies zo als het was.
 2. Wees optimistisch. Optimisten schijnen langer te leven en hun leven is over het algemeen ook een stuk leuker. Het maakt dat je tegenvallers kunt zijn als van tijdelijke aard, die niks zeggen over de rest van je toekomst. Hier kun je een test doen om te zien hoe optimistisch je bent: https://bit.ly/1p7fxXI (kies voor de optimism test).
 3. Zorg dat je zoveel mogelijk in het hier en nu bent, met je beide voeten op de grond. Het is niet altijd makkelijk (weet er alles van). En toch is het waar. Piekeren over het verleden heeft geen zin, je verandert er niks meer aan. Zorgen maken over de toekomst is ook een lastige want je weet nog helemaal niet wat er allemaal gaat komen in de toekomst. Dus blijf hier en nu.
  Meditatie helpt hierbij. En spelen met je kind. Kleurplaten kleuren. Een boswandeling maken. Kijk wat bij je past.
 4. Wees dankbaar. Wees trots op wat je hebt bereikt vandaag of dit jaar. Voor de grote en kleine dingen. Voel je hart gloeien als je naar je kind kijkt die weer iets nieuws kan. Wees dankbaar omdat je een goede vriendin hebt die je fruit komt brengen als je ziek in bed ligt. En vertel ook aan mensen dat je ze dankbaar bent. Worden zij ook blij van.
 5. Blijf uit de ja, maar modus. We zijn zo goed in klagen. Toen ik nog in het buitenland woonde zei ik altijd: Nederlanders herken je aan het gejamaar. Het was leuk hoor, maar… Stop eens met ja-maren. Zeg eens ja, en! Ik probeer dit heel bewust te doen en het werkt. Het maakt je minder klagerig.
 6. Ga regelmatig de natuur in. Uit diverse wetenschappelijk onderzoeken blijkt telkens weer hoe goed de natuur is. Je krijgt er nieuwe ideeën, door het bewegen worden je hersenen bilateraal gestimuleerd en daarnaast krijg je ook nog eens een hele grote gratis portie frisse lucht. De natuur in met je kinderen is ook erg leuk. Ineens merk je dat ze toch meer leuk vinden dan alleen de i-pad. Doe mee en gooi met bladeren, proef een een beukenootje en ga op zoek naar tamme kastanjes.
 7. Zorg ervoor dat je voldoening voelt bij je werk. Dan heb ik het niet direct over indirect voldoening als geld, maar echte voldoening. Waarbij je aan het einde van de dag terug kijkt en kan zeggen dat je een bijdrage hebt geleverd aan een groter geheel waar jij je voldaan over voelt. Voel je dit niet, kom dan in actie. Ga actief kijken naar hoe je dit kunt veranderen.
 8. Stop met piekeren! Het is ook een keuze. Leuk filmpje over een psycholoog die hier goed advies over geeft: Stop it.
 9. Stop met je verzetten tegen verandering. Als je blijft doen wat je altijd hebt gedaan dan verandert er weinig en blijf je in dezelfde situatie zitten. Dus verandering is goed. Ja het is soms spannend, ja het voelt ook gek en onwennig. Verzet je niet en laat je meenemen. Verandering zorgt voor beweging, voor nieuwe omstandigheden, voor nieuwe mensen.
 10. Voorkom teleurstelling waar je weer over gaat piekeren. Hoe? Probeer eens wat minder verwachtingen te hebben. Als je geen verwachtingen hebt, krijg je ook geen teleurstelling. Scheelt weer een boel gepieker. Probeer maar eens expres ergens naar toe te gaan zonder verwachtingen. Wordt vast leuk!
 11. Onderzoek je eigen overtuigingen, normen en waarden. Kloppen ze wel? Zijn ze waar? Heb je ze nog nodig? Er zijn overtuigingen die je los mag laten. En dat scheelt een boel zorgen!
 12. Accepteer dat de dingen niet altijd gaan zoals jij wilt dat ze gaan. Helaas is het echt niet mogelijk om alles onder controle te houden. Dit kost je ook veel gedachten en vooral veel energie.

Nog één tip: probeer dit niet allemaal vanaf nu te gaan veranderen.  Daarmee leg je de lat weer zo hoog dat het gegarandeerd een teleurstelling wordt.

Met welke kleine stap zou jij kunnen beginnen vandaag?

Maak er een reële uitdaging van voor jezelf.

Houd dit vervolgens minimaal 30 dagen vol.

En kijk dan terug en zie of het je geholpen heeft met minder piekeren.

Succes!