06-52862479 info@katriendejong.nl

Keuzes maken en besluiten nemen. Best lastig, toch?

Daarom hier voor jou een methode met 4 vragen die je kunnen helpen om te stoppen met piekeren, in beweging te komen en de juiste keuze te maken.

Pak en pen papier en ga er voor zitten. Kun je thuis de rust niet vinden, neem dan je pen en papier mee naar buiten, de natuur in!

Lukt het niet direct, neem er dan rustig de tijd voor. Sommige besluiten kunnen in 5 minuten, andere duren veel langer.

Vraag 1: Hoe is het nu?

Beschrijf de omstandigheden waarin je je nu bevindt in je leven?

Hoe gaat het met je werk of andere activiteiten.

Wat is er nu precies aan de hand, in welke situatie bevind je je?

Hoe voel je je hierbij?

Neem hier de tijd voor. Sta letterlijk even stil. Dus kijk eerst naar de feitelijke gebeurtenissen, wat speelt er nu echt allemaal. En probeer vervolgens zo diep mogelijk stil te blijven staan bij je gevoel. Wat doet deze situatie met je?

Vraag 2: Wat wil ik?

Vanuit hier ontstaat de volgende vraag. Wat zou je willen met deze situatie of wat zou je juist niet willen met deze situatie.

Probeer maar eens of je vanuit het gevoel wat je bij de situatie kreeg ook kunt voelen waar je daadwerkelijk naar verlangt.

Komt het verlangen uit jezelf? Of heeft te maken met andere mensen? En welke andere mensen zijn dit dan? Gaat het om een werksituatie of juist een persoonlijke situatie en wat verlang je in het contact met deze mensen?

Probeer zo dicht mogelijk bij jezelf te blijven. Ga dus niet denken voor een ander, wat de ander zou willen in deze situatie. Of wat de ander er van zou kunnen denken. Ga uit van jezelf.

Vraag 3: Wat kan ik?

Als er een duidelijk verlangen of verlangens bovenkomen dan is de vraag wat je kunt.

Dus stel jezelf de vraag: kan ik dit?

Heb ik de talenten en kwaliteiten om dit verlangen waar te maken?

Is het niet te hoog of te laag gegrepen. Wees hierin eerlijk naar jezelf!

Welke andere mensen kun je om hulp vragen, welke hulplijnen zijn er. Of zijn er juist mensen die je beperken en het anders willen doen?

In hoeverre heb je zelf overtuigingen of angsten die je in de weg staan.

Of bijvoorbeeld gebrek aan zelfvertrouwen?

Vraag 4: Wat besluit ik?

Nadat je bovenstaande vragen voor jezelf hebt beantwoord is het tijd om een besluit te nemen.

Verbeeld je eens in wat de gevolgen zijn van je besluit. Hoe ziet je leven eruit als je dit besluit hebt genomen? Welk gevoel krijg je bij dit besluit? Heb je er zin in? Zou je leven verbeteren? Op welke manier zou je besluit het leven van anderen verbeteren?

Het kan ook een besluit zijn om te wachten, of hulp in te schaken. Stel je ook eens voor hoe dat zou zijn.

En maak je besluit concreet: Wat ga je doen? Hoe ga je dit doen? Wanneer ga je beginnen? Welke eerste stappen ga je ondernemen om je besluit waar te maken?

Actiewiel

Dit Actiewiel zoals het ook wordt genoemd is ontworpen door Peter Krijger en je kunt zijn boek “Lifedesign” ook kopen als je verder wilt lezen.

Deze methode die je helpt keuzes maken kun je prima zelf gebruiken en het is aan te raden hier eens een wandeling bij te maken buiten in de natuur. Zoek er dan eens een symbool bij over hoe je je nu voelt.

Ervaar wat al je mogelijkheden zijn door verschillende paden in te lopen en voel wat het verschil is.

Je kunt dit ook doen samen met een vriend of vriendin en zo elkaar bevragen.

Veel succes!

PS: Is het lastig voor je om dit alleen te doen? Merk je dat je vastloopt bij een van de vragen? Dan kun je besluiten om mij eens te bellen. Zodat ik je kan helpen in beweging te komen, besluiten te nemen en te kiezen voor een leven wat bij je past.