06-52862479 info@katriendejong.nl

Wat als het even niet gaat zoals je wilt?

Het is even geleden mijn laatste blog en het zijn woelige weken.

Voor mij in ieder geval. Het leven doet even niet wat ik graag wil en dat stuit op verzet. Op zich niks nieuws en het geeft mij weer de kans om opnieuw in mezelf te duiken en te ontdekken wat dit allemaal voor me te betekenen heeft.

Waar ik eerder schreef over flow en het ontwerpen van mooie reizen? Weg flow. Schreef ik eerder over het spannende besluit dat mijn lief ook van koers ging wijzigen. Tikje te spannend inmiddels.

Ik zat laatst bij Yin Yoga, een hele langzame vorm van Yoga waarbij je langzaam in de weerstand zakt. Nu zat ik in een positie met alleen maar weerstand, ik ging helemaal nergens in zakken. En ineens plopte er iets. Het ging het om het volgende.

Ik ben eigenlijk best wel moe.

Moe van het strijden. Moe van het hard werken, mijn best doen. Moe van de verwachtingen die ik mezelf opleg. Moe van het dromen en graag willen dat dingen anders lopen.

Dit opschrijven en zo delen is wel een dingetje. Want hey, ik zat in een flow. Ik heb prachtige mooie reizen neer gezet. Het jaar begon geweldig met mooie trajecten, nieuwe plannen.

En nu is het maart en staat mijn wereld stil. Ok lijkt stil te staan. Alles staat in wachtstand. Alles is gezaaid en nu is het wachten welk plantje er boven komt. En welk plantje dat niet doet. En aaaaarccccchhhhhh laat dat nu net niet mijn favoriete moment zijn in het creatieproces.

Gister sprak ik een vriendin die me snapte en aangaf dat ze het zelf niet meer wilde. Klaar met wachten en onzekerheid en eindelijk een vaste baan voor een paar dagen per week, die rust gaf.

En hoe verleidelijk dat ook klinkt, toch weet ik ergens diep van binnen dat wat ik doe echt wel klopt, voor mij in ieder geval. Ik heb de afgelopen maanden prachtige coaching sessies meegemaakt. En als ik op reis ben in Ecuador of hier in Nederland door het bos struin met klanten dan voel ik me zo in mijn element. Zo afgestemd. Zo kloppend. En dat krijg ik ook terug van de mensen met wie ik samenwerk. En dus ga ik door.

En terwijl ik wacht maak ik nieuwe creatieve creaties. Ontdek ik hoe leuk het is om patronen te ontwerpen. Open ik een Etsy Shop met digitaal papier. Gewoon omdat ik er blij van wordt en het kan. Verzin ik een Plan B om aan geld te komen. Ben ik aan het werk in de moestuin, met m’n handen in de aarde.

Iemand vroeg me of ik niet veel stress had in deze situatie. Eigenlijk is dat het niet. Misschien is het juist wel dat ik nu in het moment blijf en ervaar wat dit hele proces met me doet. En dus dat ik niet voorbij ren aan de minder leuke dingen. Dat ik voel wat er is en dat het ok is. Ik mag ook moe zijn. Ik mag ook de balen hebben. Ik mag het ook gewoon even helemaal niet weten. Ik hoef nergens heen.

Uiteraard heeft mijn mind hier hele andere ideeën over. Mijn mind haat het om het niet te weten. Om toe te geven dat ik het ook wel eens zat ben. Gruwel. En zoekt allerlei uitvluchten en manoeuvres om weg te komen uit deze situatie.

Maar het is. En zolang ik in het moment blijf, is er eigenlijk niks aan de hand. De onrust komt voort uit allerlei gedachten en overtuigingen, die weinig te maken hebben waar ik nu ben.

Als representant tijdens een opstelling deze week werd ik me er weer zo bewust van dat onder al deze gedachten de moeiteloosheid er altijd is. De openheid, blijheid, de magie. Of een reis van mij nu wel of niet door gaat, ten diepste maakt het geen snars uit. Ten diepste verandert er in mij helemaal niks. Dus mijn gedachten kunnen van alles denken en invullen maar ik hoef er geen waarheid aan op te hangen.

Dus voor nu is het onrustig. Ik leg me erbij neer. Het zal nog wel even woelig blijven voor me, maar net zoals de flow tijdelijk was, is dit ook tijdelijk. En ondertussen ga ik mooi bewust genieten van de lente, van al die knoppen die op uitbarsten staan. En merk ik vanzelf wel wat er bij mij gaat bloeien deze zomer.

Deze blog schreef ik gisteravond en toen ik naar bed ging voelde ik me blijer en rustig. Het is net of door dit op te schrijven ik mezelf een aai over de bol gaf. Het is goed zo. Ik ben goed zo.