06-52862479 info@katriendejong.nl

Balans, rust en ruimte vinden in je leven. Hoe doe je dat?

Volgens mij is het een kunst. En je mag er telkens op blijven focussen. Voor mij een kunst die de laatste tijd steeds beter gaat. Als ondernemer gebeurt het me nogal eens dat de dingen door elkaar lopen. Dus dan is het woensdagmiddag, zoonlief thuis en dan wil ik niet werken. En dan toch even dat telefoontje aannemen of toch even mijn mail checken en beantwoorden. Dat zijn ook vaak de momenten waarop het voor mij niet lekker loopt.

Wat kun je doen om het makkelijker te maken balans te vinden:

  1. Voordat je ook maar iets kunnen balanceren is het handig om te weten wat je allemaal hoog probeert te houden. Maak eens een heel simpel lijstje van wat je allemaal doet. En kijk direct welke 3 dingen je niet meer hoeft te doen van jezelf. Wat is er niet nodig, wat kun je uitbesteden?
  2. Houd de dingen gescheiden. Tijd voor je kinderen is echt tijd voor je kinderen. Werken en in ieder geval kleine kinderen op hetzelfde moment is niet handig en voor niemand echt leuk. Als zoonlief thuis is dan probeer ik er echt voor hem te zijn. Als hij s avonds weer in bed ligt is er nog tijd genoeg om achter de computer te kruipen.
  3. Creëer momenten van rust en ruimte voor jezelf. Het maakt niet uit hoe je het doet, regel het. Zorg ervoor dat je momenten hebt voor jezelf waarin je even niks hoeft. Hierbij kun je denken aan een wandeling maken door het bos. Een kwartiertje op een bankje zitten naar het uitzicht staren. Of je met een kopje thee op de bank nestelen en even niks doen. Of als je het fijn vind even mediteren. Het maakt niet uit hoe je het doet, maar gun het jezelf. Een beetje ruimte en rust, tijd voor reflectie maakt het zoveel makkelijker om te balanceren en even los te koppelen van alles wat er “moet”.
  4. Het is tijd om het gevoel los te laten dat jij de enige bent die alles moet oplossen en regelen. Ik weet dat het bijna niet te geloven is. En toch is het waar: je hoeft het niet allemaal alleen te doen. Wellicht heb je een partner die ook dingen kan doen (ook al doet hij of zij het niet zoals jij het zou doen, geeft niks). En als je geen partner hebt, denk aan andere hulptroepen. Kunnen je ouders even oppassen zodat jij wat tijd voor je zelf kunt vrijmaken? Kan zoon of dochterlief even bij een vriendje spelen? En dan niet die tijd gebruiken om te gaan poetsen of werken! Balans daar gaat het om, dus kies op deze momenten voor jezelf!
  5. En dan direct het volgende punt: voel je hier niet schuldig over! Een mama of papa die ruimte en rust en dus meer balans heeft in het leven is volgens mij echt een veel blijere ouder. Waar wordt je kind blijer van? Van een ouder die van alles tegelijk aan het doen is en er nooit helemaal is? Of een ouder die misschien iets minder tijd aanwezig is maar er dan ook helemaal is. Met aandacht en liefde.
  6. Leer nee te zeggen. Je hoeft niet alles te doen. Echt niet. Je kunt niet op school voorleesouder en overblijfmoeder zijn, 40 uur werken, 2 x per week sporten, kinderfeestjes organiseren, een super ouder zijn, er zijn voor je lief, met je vriendinnen op stap gaan, de rest van je sociaal leven onderhouden, je persoonlijk ontwikkelen en ook nog je 10 andere hobbies onderhouden. Tenminste de meeste van ons kunnen dat niet. Dus kies en zeg nee.
  7. Stop met nadenken voor andere mensen. Of invullen voor andere mensen. Echt niet doen. Kost een boel tijd. Geloof me, ik ben er erg goed in. Kun je gewoon mee ophouden. Die tijd en energie kun je beter besteden aan het houden van balans.
  8. Accepteer dat het soms gewoon best heel veel is. En dat het soms gewoon misgaat. Dan liggen de kinderen te laat in bed zonder tandenpoetsen of de afwas staan nog op het aanrecht. Of er moet iemand even een avondje langer wachten op antwoord. En jij ligt een avond voor pampus op de bank. Het is zo.
  9. Blijf lachen. Haal eens diep adem, ga zitten en vergeet niet een beetje te genieten van het leven. Humor werkt zeer relativerend in dit soort kwesties.

Wil je weten hoe ik je hiermee kan helpen? Check de opties voor online, offline en begeleiding op reis!