06-52862479 info@katriendejong.nl

Nationale wandelcoach dag.
Afgelopen zaterdag was het zover. De nationale wandelcoach dag, een dag waarbij uit heel Nederland meer dan 60 coaches meededen om gratis hun activiteiten onder de aandacht te brengen. Ook ik deed mee afgelopen zaterdag vanuit Diever. Wandelcoaching is tenslotte ook zeker een onderdeel van het Outdoor Life Coachen.

De dag begon met een kleine groep die zich had aangemeld voor thema: waar sta je nu? Na een korte voorstelronde zijn we de ochtend begonnen met een stiltewandeling. Heerlijk zo in de lente. De zon op je gezicht, het fluiten van de vogels, het ruisen van de wind. Het lopen in een langzaam tempo zorgde al voor reactie bij deelnemers die zich er van bewust werden dat ze in het dagelijks leven toch wel een stuk harder renden.

We hebben aan de hand van praktische vragen gekeken naar een situatie die nu speelde in het leven.
Hoe gaat het met je? Wat wil je? Wat zou je kunnen doen? En wat kun je besluiten? De natuur had zoals altijd een mooie rol vol mooie symboliek. Jonge hoge berken met hun witte stam als symbool voor je eigen gang gaan zonder angst voor de oordelen van andere. Een eik vol jonge bladeren op afstand van een vol bos stond voor de wens om meer te leven vanuit verbinding zonder jezelf te verliezen. Irritatie na een klein stukje heel langzaam lopen. Heb jij het weleens geprobeerd? Extreem langzaam lopen? In dit geval werd het als onprettig ervaren omdat de persoon uit balans kwam, in een ongemakkelijke situatie. Ook dit inzicht gaf stof tot nadenken.

De deelnemers gaven aan het erg prettig te vinden om te wandelen en te praten. Het is makkelijker als je niet recht tegenover iemand zit. Het voelt vrijer om te praten als je loopt. En het buiten zijn, helemaal uit je eigen bekende zone zorgt ervoor dat je echt even weg bent uit je huidige situatie en vanaf meer afstand er naar kunt kijken.

Ook in de middag bleven er mooie voorbeelden boven komen. De vele modderpoelen onderweg gaven inzichten over het te snel over grenzen gaan. Voor je het weet sta je tot je middel in je modder en wordt het te veel. Voor welk pad kies je? Hard asfalt, de snelle, voor de hand liggende weg? Of toch liever een zacht zandpad wat soms moeilijker loopt maar veel zachter en fijner is.

Bij alle deelnemers kwam het gevoel van het nodig hebben van ruimte naar boven.
Ruimte die ook heel mooi werd ervaren bij de Hoekenbrink, een fijn stukje natuur nabij Diever, gemeente Westerveld. Ruimte en rust is en blijf een belangrijke factor is ons leven waar we maar al te makkelijk aan voorbij rennen.

Leuk was dat de deelnemers dachten dat ik altijd hetzelfde stukje liep, dat ik altijd dezelfde plekken gebruik om stil te staan of dezelfde boom. Niks is minder waar. Elk gesprek is anders en alle symboliek ook. Iedereen valt andere dingen op in de natuur en verbind er een andere betekenis aan. Dus geen wandeling hetzelfde, iedereen is uniek!

Al met al een fijne dag vol wandelcoaching. Het werd wederom mooi duidelijk wat een coaching gesprek in de natuur met je kan doen. Volop nieuwe inzichten na een wandeling van 1,5 uur!

Loop je ook een keertje mee? Neem dan snel contact met me op!