06-52862479 info@katriendejong.nl

De winter. Voor veel mensen niet het favoriete seizoen.

 

Het is koud nat, het regent en veel mensen  willen liever niet buiten zijn. Het is donker en lastig om uit bed te komen.

Hoe zou het voor je zijn om eens anders naar de winter te kijken?

 

In plaats van mopperen over het weinige licht, de kou en het constant verlangen naar de zomer. Zou de winter je ook kunnen helpen om minder stress te ervaren en mooie plannen te maken?

Ikzelf heb weinig last van de winter. Moet eerlijk zeggen dat ik geniet van de seizoenen. Zeker op een dag als vandaag. Maar goed, ik ben dan ook iemand die het liefst elke dag wel buiten zou wandelen. Na mijn jaren in Ecuador merkte ik pas hoezeer ik de seizoenen heb gemist, juist ook de winter.

Het voordeel van het leven met de seizoenen is dat we in een cyclus zitten waar we ook gebruik van kunnen maken. In zomer bloeit en groeit alles, zijn we actief en ondernemend. In de winter daarentegen is het koud en kil buiten. Het lijkt alsof het vaak regent en miezert. Bij uitstek dus een tijd om zelf ook naar binnen te gaan. En tijd te nemen voor wat er speelt in jou.

 

Hier 5 tips zodat je minder stress ervaart in de winter en tot nieuwe plannen komt.

  • Accepteer dat het winter is. Je hoeft hier helemaal tegen te vechten en erg moeilijk over te doen. Het is winter, het is koud buiten, het is donker. En dus blijf je meer binnen. Winter is ook een tijd voor reflectie, voor rust. Dus als jij het gevoel hebt dat je niet vooruit te branden bent dan is dat helemaal niet gek. Klopt gewoon met het seizoen waar we in zitten. Dus accepteer dat en geniet ook eens van deze maanden. Neem meer rust voor jezelf, probeer jezelf niet te pushen in allerlei actie waar je nu niet op zit te wachten.  Het wordt vanzelf weer lente. Echt waar, niks betrouwbaarder dan  de natuur.

 

  • Als je dat kunt accepteren maak de winter dan ook zo fijn mogelijk.  Tuurlijk, ik mopper ook wel eens als ik op de fiets stap en het gaat regenen en zoonlief klaagt over de kou en zit weer in de knoop met zijn handschoenen, waardoor we weer stoppen, hij omvalt in een plas en nou ja, je kent het wel. Maar buiten dat soort voorvallen vind ik de winter vooral ook fijn. Veel thuis, gezelligheid, knusheid en jezelf. Wij hebben heerlijk avonden op de bank met een goed boek en een glas wijn. We doen spelletjes met de kids, ben veel met ze aan het knutselen en kleuren. Het ritme is anders. Afgelopen zaterdag lag ik met zoonlief op de bank onder een dekentje en hebben we gewoon heerlijk liggen lantefanteren. Dit doe je toch niet in de zomer? Dus zoek uit waar jij blij van wordt in de winter, welke kleine dingetjes kun je nu doen om de winter wat fijner te maken?

 

  • Ga toch naar buiten. Yep, lekker naar buiten. Ik ben voor Oud en Nieuw weer begonnen met hardlopen en vind het heerlijk. Heb al diverse coaching gesprekken buiten gevoerd dit jaar, desnoods onder een paraplu. De stiltewandeling van afgelopen zondag was een succes en iedereen die er was gaf positieve feedback over het buiten wandelen in stilte. In de winter is er een stuk minder licht en daar kun je last van hebben. Dus zoek het bewust op. Zo zat ik vanochtend nog op een mooie plekje in de zon met een warm kopje thee uit mijn thermosfles. Pak de kleine, fijne momenten eruit en ga vooral wel naar buiten. De natuur in gaan geeft altijd een opkikker. Ik ben nog nooit buiten geweest dat ik me naderhand slechter voelde dan vooraf. Het wandelen, het bewegen, de zon, regen of wind op je huid. De natuur verfrist, schud je even wakker, haalt je uit de sleur.

 

  • Neem tijd voor jezelf om te reflecteren. De winter is een tijd voor rust en bezinning. Dus pak deze tijd ook. Niet alleen maar gezellige dingen doen met anderen mensen. Tijd voor jou. Zoek een fijne plek in huis. Waar het warm is en knus. Denk eens na over hoe het écht met je gaat en wat je zou willen als het weer lente wordt. In de natuur liggen er in de winter zaden onder de grond. Zaden die wachten tot het tijd is om te ontkiemen. Stel je eens voor dat er ook bij jou zaden onder de grond liggen. Zaden die tijd nodig hebben om te sluimeren en te dromen. Welke zaden liggen er bij jou? Welke zaden zijn er klaar voor om over een paar maanden te gaan ontkiemen. Welke ideeën liggen er op je te wachten waar je mee aan de slag kunt?  De winter geeft je tijd om hier over na te denken. Tijd om te ontdekken met welke zaden je straks aan de gang gaat en in welke zaden eigenlijk geen leven meer zitten.

 

  • Zorg goed voor jezelf. Geld voor alle seizoenen maar vooral ook voor de winter. Op tijd naar bed, gezond eten, volg wat je lijf je aangeeft. Trek je regelmatig terug uit de hectiek. Gun jezelf in dit seizoen ook tijd voor jezelf zodat je op kunt laden. Dit betekent niet dat je depressief in een hoekje hoeft te gaan zitten niks doen. Zeker niet. Goed voor jezelf zorgen en rustig aan doen kan op allerlei manieren. Ook door het lezen van een goed boek, het maken van een mooie tekening, haken van een muts of een winterse wandeling maken. Kijk wat er bij jou past en waar jij behoefte aan hebt deze winter.