06-52862479 info@katriendejong.nl

Het lijkt erop dat we met z’n allen nog wel een tijdje in de corona stress zitten.

Dat kan allerlei gemengde reacties en gevoelens oproepen. Ook bij mij als alleenstaand ouder, die erg weinig kan werken op het moment. Als je niet op past en mee gaat met je negatieve gedachten en emoties over deze situatie, dan zit je voor je het weet vol spanning en stress. En dat kan angstig en onzeker aanvoelen. 

Kan het ook anders? Ja, dat denk ik wel. Je kunt kiezen.

Elk moment weer. Kiezen of je mee gaat in de negatieve stroom van je gedachten of kiezen om een andere kant op te gaan. De natuur in of je creatieve flow volgen. De corona situatie laat ons heel duidelijk zien waar we aan gehecht zijn. Waar onze zekerheden zitten of liever gezegd zaten. En nu blijkt dat deze zekerheden in de buitenwereld eigenlijk niet zo zeker zijn. Dus er zit maar één ding op, naar binnen gaan. Bij onszelf dan. Om daar onze basis te vinden, om daar thuis te komen. 

Ten allerdiepste is er eigenlijk helemaal niks aan de hand met je.

Er gebeurt heel veel buiten je, dat zeker. Dat ontken ik ook niet. En dat kan allerlei reacties oproepen zoals onzekerheid, boosheid, verdriet, onmacht. Dit is wat je ervaart in het dagelijks leven. Alleen als je afdaalt in jezelf, in lijf, in het moment dan kun je wellicht ook voelen dat er een deel van jou helemaal geen probleem heeft. Daar is het rustig, kalm. Daar ben je thuis. Vanuit daar kun je emoties voorbij zien komen, gedachten zien vliegen als wolken aan de hemel. Een mooie manier om dit bij jezelf te checken is, heb ik nu een probleem? Nu in dit moment? 

En dan is het antwoord eigenlijk altijd nee. Dit betekent niet dat je niks voelt of denkt, maar gevoelens en gedachten die komen en gaan, zijn op zich geen probleem. Het wordt pas een probleem als je gedachten het een probleem maken en daarbij gaat het eigenlijk altijd om het verleden of de toekomst. Dus dat je boos, verdrietig of gefrustreerd bent om iets dat gebeurt is in je verleden of juist bang en angstig bent voor iets wat wellicht gaat gebeuren in de toekomst. 

Je kunt er ook voor kiezen zo veel mogelijk in het moment te zijn.

Dit helpt je enorm met ontspannen en ervaren van minder stress in je leven. Een mooie, hele simpele manier om dit te doen is het richten van je aandacht op de binnenkant van je handen. Voel je handen maar eens met al je aandacht. En adem een paar keer diep in en uit. Telkens als je merkt dat je aan het denken bent over verleden of toekomst kun je er op deze manier even uitstappen. Al is het maar een paar seconden. 

Hiernaast is je lijf zo ongeveer de beste graadmeter die er is.

Spanning en stress slaan zich op in je lijf en laten van zich horen. Dus als je dat voelt,  dan is het tijd daar goed naar te luisteren want het zit er niet voor niks. Dus ga lekker zitten of liggen. Haal een paar keer diep adem en probeer je lijf te voelen. Gewoon voelen. Er hoeft niks weg en ook niks anders. De sensaties in je je lijf mogen er zijn en willen juist graag door jou gezien en gehoord worden. Dus luister naar je lijf, maak contact met de plekken waar spanning zit door er naar toe te ademen. Voel wat er gebeurt met de sensaties als je dit doet. 

Ga zo vaak als je kunt naar buiten, de natuur in.

Buiten het feit dat buiten zijn gewoon heel gezond voor je, is helpt de natuur je erg met in het moment zijn. De natuur is niet gemaakt vanuit de mind. De natuur is net als jij, een prachtige creatie vanuit een veel groter geheel. En dat werkt per direct al ontspannend. In de natuur werkt het helpend als je je aandacht volledig richt op je zintuigen. Wat zie je allemaal om je heen, wat hoor je allemaal, wat ruik je, wat proef je en wat voel je. Wat is dichtbij, wat is ver weg. Hoe voelen de blaadjes, de dennenappels, het zand. Loop eens een stukje op blote voeten voor hele andere sensaties. Vanuit daar kun je de natuur heel goed gebruiken als spiegel. Dat kan al door de volgende drie basisvragen te gebruiken: 

  • Wat valt je op? 
  • Wat symboliseert dat voor je?
  • Wat doet dat met je?

Zo zag ik laatst een specht lekker vrolijk aan het werk in een boom. Vond het wel een beetje op mezelf lijken als ik lekker op dreef ben, blij wel. Tot er een man aan kwam lopen en naast mij ging kijken naar de specht. Weg specht. Voor mij symboliseerde de man in kwestie mijn eigen mannelijke stuk. Die net als ik lekker bezig ben de boel over wil nemen en hiermee juist mijn stromende meer vrouwelijke manier van werken verstoord. En wat deed dat met me? Het zorgde ervoor dat ik zag dat ik juist mijn vrouwelijke kant meer mag voeden, het evenwicht mag herstellen. 

En dat brengt me bij het volgende punt waar je wellicht wat aan hebt deze maanden.

Probeer eens of je contact kunt krijgen met je creatieve stroom. Wat dat concreet betekent is, gooi je telefoon in een la en volg je eigen nieuwsgierigheid eens. Wat willen je handen maken? Wat heb je altijd al eens willen proberen Schilderen, tekenen, haken, vouwen, collages maken, piano spelen? Er kan zo ontzettend veel. Probeer eens wat, ga eens spelen. En als je eenmaal in die flow zit zul je merken dat je beter kunt ontspannen en in het moment op kunt gaan. Volg je handen en laat je gedachten voorbij komen zonder er iets mee te hoeven.

En zeg nou zelf dat geeft toch een veel positiever gevoel dan constant in de Corona stress schieten door het nieuws of social media?

Kun je hier wel een handje bij helpen! Weet me te vinden voor individuele trajecten in de natuur of lekker samen een keert wandelen.