06-52862479 info@katriendejong.nl

Burn-out herstel. Hoe helpt de natuur je hiermee? 

Als je last hebt van burn-out klachten heb je vaak te maken met zowel fysieke als psychische klachten. Naast het krijgen van de juiste begeleiding is het zijn in de natuur één van de hulpmiddelen die je zelf kunt inzetten. Het is er altijd, je kunt er altijd naar toe en het is gratis toegankelijk. 

Op welke manieren kan de natuur je precies helpen met burn-out herstel?

Door te lopen worden je beide hersenhelften met elkaar verbonden.

Dit zorgt ervoor dat je makkelijk bij je intuïtie, je emoties en bij nieuwe inzichten komt. Belangrijk onderdeel van het herstellen van een burn-out is acceptatie. En bij die acceptatie hoort ook het voelen van emoties. Het zien wat er echt met je aan de hand is, het kunnen voelen waar het mis is gegaan en uiteindelijk ook weer tot nieuwe inzichten komen. Allemaal dingen dus die je door het lopen in de natuur makkelijker zult kunnen doen.

De natuur oordeelt niet.

Je kunt de natuur zien als een spiegel die zonder oordeel laat zien wat er met je aan de hand is, of waar het probleem ligt. Hierbij kun je de drie vragen van natuurcoaching gebruiken. Wat valt je op als je om je heen kijkt, wat symboliseert dat voor je en wat doet dat met je? In mijn coaching trajecten gebruik ik dit veel en de inzichten die hier uit komen zijn vaak verrassend en heel duidelijk. De natuur liegt niet, oordeelt niet, het laat je alleen maar zien wat je opvalt. De natuur helpt je hiermee met het vinden van je eigen antwoorden. En hiermee ook met je burn-put herstel.

In de natuur is het rustig en de natuur zorgt dat jij ook weer rustiger wordt.

Inmiddels is uit talloze wetenschappelijke studie bewezen dat zijn in de natuur goed is voor lichaam en geest. Zijn in de natuur verlaagt stress, alleen al als je uitzicht hebt op bomen, laat staan dat je er tussenin staat. Deze rust is precies wat je nodig hebt tijdens stressvolle tijden. Het helpt je met je herstel, zowel fysiek als mentaal.

Zijn in de natuur helpt je met sombere gedachten.

Ik stel altijd dat je blijer de natuur uitkomt dan dat je erin ging. En ik zal je zeggen dat dit zeker geldt voor mijn klanten met wie ik het bos in ga. 

Door mindful de natuur in te gaan kun je je weer verwonderen, kun je magie zien, kun je meer in het moment zijn.
En dit zijn allemaal dingen die je vrolijk maken. Want zeg nou zelf, als je echt in het moment bent, heb je eigenlijk nooit een probleem. Problemen spelen zich af in het verleden of de toekomst. Niet in het nu. En de natuur helpt je juist met het zijn in het nu. Je kunt dit doen door je af te stemmen op je zintuigen, door alleen te kijken, te luisteren, of dingen te voelen. Maar ook door je te focussen op je ademhaling terwijl je loopt. En te letten op je wandeltempo. Kijk maar eens hoe snel of langzaam je kunt lopen terwijl je ook nog helemaal in het moment bent. Dit is vast langzamer dan hoe je normaal gesproken door het leven loopt.

Hoe langer je in de natuur kunt zijn hoe beter.

Dus als je de kans hebt om tijdens je herstelproces vaak te gaan lopen of een week de bergen in te gaan of een langere trekking te doen, ik zou de kans pakken. Vaak kan je lichaam ook meer dan je denkt als het gaat om natuuravonturen. Twee weken onderduiken in de wildernis geeft je nog meer inzichten dan een uurtje wandelen. Toch zou ik je aanraden om het liefst beide te doen. Elke dag een half uurtje wandelen en je onderdompelen in het bos of welke natuur dan ook doet al heel goed.

En mocht je dieper willen duiken dan kun je natuurlijk altijd met mij de natuur in.  Dan help ik je door het stellen van de juiste vragen richting je eigen antwoorden. Laat ik je zien hoe je de natuur als spiegel kunt gebruiken. Zodat je leert hoe je zelf de natuur in kunt voor je burn-out herstel. De informatie over mijn coaching trajecten in de natuur vind je hier.