06-52862479 info@katriendejong.nl

Ben jij die zelfverzekerde persoon?

 

Die stevig in haar/zijn schoenen staat?

 

Voel jij je van binnen ook écht zo sterk? Of zitten daar twijfels? En soms toch wat onzekerheid? Wellicht een sterke drang om alles onder controle te houden? Tikje streng voor jezelf? Beetje perfectionistisch misschien?

 

Hoe kun jij er nu voor zorgen dat je écht zelfvertrouwen voelt. Zodat je minder stoer en streng voor jezelf hoeft te zijn. Zodat goed ook goed genoeg is. Zodat je zelfvertrouwen van binnenuit voelt. Zodat jij gewoon jij kunt zijn! 

 

7 tips die je hiermee helpen:

  

1. Laat de controle over je leven langzaam een beetje vieren.

Niet in één keer, dat is vaak te eng. Een beetje, zodat je het leven en de mensen om je heen ook de kans geeft op input. Zodat er ook spontaan dingen kunnen gebeuren. Zodat je meer ruimte krijgt om je intuïtie te volgen. Iets op je gevoel te doen. Zodra je merkt dat dit werkt krijg jij meer vertrouwen in je eigen gevoel en dus in jezelf.

 

2. Geef gevoel een grotere rol in je leven. 

Eén van de vragen die ik vaak krijg van klanten is: “hoe kan ik weer voelen?” We zitten zoveel in ons hoofd. Om hier uit te komen heb je eerst ruimte nodig. Ruimte in je hoofd, zodat je kunt zakken in je lijf, zodat je kunnen voelen wat er speelt. En dit kan pas als je even stopt. En stilstaat.

 

3. Ga op onderzoek uit in je leven. 

Welke overtuigingen en denkpatronen draag je bij je, die je op dit moment niet meer nodig hebt? Bijvoorbeeld: “zie je wel, ik kan het toch niet”. “Wie zit er nu op mij te wachten?”. “Ik ben niks waard”. Stop met verstoppertje spelen achter je sterke masker. Het is tijd voor zelfkennis.

 

4. Wees kwetsbaar.

Ik heb lang de overtuiging gehad dat kwetsbaarheid zwak is. Kwetsbaar is niet cool. Kwetsbaar zijn was voor mij controle verlies en dat wilde ik niet. De hele wereld zou instorten, ik zou alleen nog maar in bed liggen jammeren. Dus beter sterk zijn en alles alleen aankunnen. Inmiddels heb ik gemerkt dat kwetsbaar zijn een kracht is. Het is een kracht om je emoties te kunnen laten zien, de ander te laten merken hoe je je écht voelt. En weet je, eigenlijk heeft dit mij tot nu toe alleen positieve dingen opgeleverd.

 

5. Verbind je met andere mensen. 

Als een goede vriendin aan je vraagt hoe het gaat, vertel dan hoe het écht met je gaat. En vraag terug. En luister naar elkaar. Ook thuis. Luister naar je lief, neem tijd voor elkaar. Vertel wat je voelt in plaats van je tranen weg te slikken en sterk te zijn. Vanuit verbinding worden je vriendschappen en relaties mooier.

 

6. Zorg dat je meer in het hier en nu bent. 

Het verleden kun je niet meer veranderen. De toekomst weet je ook niet. Je weet het gewoon niet. Dus je kunt je suf piekeren en proberen alles onder controle te houden en het helpt niet. Dus blijf hier en nu. Voel waar je zit, zet je voeten op de grond. Haal eens drie keer heel diep adem. Kijk eens wat je ziet om je heen. Waar je blij van wordt. Duik de natuur in en focus op wat je allemaal hoort, ziet en ruikt. Kies er bewust voor om in het moment aanwezig te zijn. 

 

7. Accepteer jezelf. 

Zelfvertrouwen is gebaseerd op zelfwaardering en zelfacceptatie. Dus als jij jezelf van binnen niet accepteert dan komt dit je zelfvertrouwen niet ten goede. Allemaal worden we blij van waardering uit de buitenwereld. En toch word je in de basis nog veel blijer van échte acceptatie van jezelf. Richt je op je positieve eigenschappen, geef jezelf eens een aai over je bol!