06-52862479 info@katriendejong.nl

Anderhalve week geleden was ik op het geweldig leuke Kuna Festival in Lheebroek Drenthe. Hier mocht ik diverse workshops geven zoals stiltewandelingen, keuzewandelingen en inspiratiewandelingen. Erg leuk om te doen en te ervaren.

Telkens weer een verassing hoeveel mensen er mee wilde wandelen. Een van de mooiste oefeningen om te begeleiden deze dagen was het maken van de natuur collage tijdens de inspiratiewandeling.  Dus bij deze voor jou de oefening, met de omschrijving zodat je dit zelf kunt doen.

Nu vraag je je wellicht af waarom je dat zou doen?

Misschien heb je geen tijd, is het onzin of gek.

Bij deze zes goede redenen:

 • Ontspanning: even ga je weg uit je dagelijkse omstandigheden en komt in de natuur. Steeds vaker blijkt uit wetenschappelijk onderzoek hoe belangrijk de natuur voor ons is en hoe zeer het helpt om stress en depressie te voorkomen.
 • Mindful: de natuur in gaan en je aandacht richten op je zintuigen in de natuur helpen uit je drukke hoofd te komen en in het hier en nu te zijn.
 • Creativiteit: op een andere manier creatief zijn kan je helpen tijdens je werk of thuis, zodat je op een andere manier gaat kijken. Het biedt een nieuw perspectief.
 • Verbinding: in de natuur en met de natuur iets creëren zorgt voor verbinding met de natuur en ook met jezelf. Even het besef je dat ook jij en hetgeen wat je maakt onderdeel zijn van een groter geheel.
 • Intuïtie: bij het maken van deze natuurcollage ga je af op je intuïtie, dus hier geef je aandacht aan. Tijdens de oefening  mag je hierop vertrouwen in plaats van je rationele gedachten.
 • Erg leuk om te doen met kinderen, een vriendin of je partner. Met de laatste twee is het mooi om in stilte de collage te maken.

Wat heb je nodig voor deze oefening?

Alleen jezelf, een natuurgebied, notitieboekje en pen. Als je wilt een telefoon of camara om foto’s te maken. Het gebied kan van alles zijn: bos, heide, strand. Een rustige plek voor jezelf is wel prettig.

Natuur collage maken

Bijna alle oefeningen, ook de oefeningen die in de e-cursus staan beginnen met een korte gronding, zodat je even écht kunt aankomen op je plek in de natuur en niet met je volle hoofd direct aan een oefening begint.

Dus eenmaal in de natuur wil ik je vragen om eerst een stukje rustig te gaan wandelen. Kies ervoor bewust langzamer te lopen dan wat je normaal zou doen en richt je aandacht eens op je zintuigen. Je kunt bijvoorbeeld eerst luisteren naar alle geluiden om je heen. Vervolgens ga je kijken, wat zie je dichtbij en wat zie je ver weg. Zo ga je de zintuigen allemaal langs.

Hierna sta je even stil en neem je een moment om vijf keer diep adem te halen. Probeer maar eens met je ademhaling in je buik te komen, het kan fijn zijn om daar je hand even op te leggen.

Vervolgens loop je door en pak je voorwerpen op waar je aandacht op valt. Maakt niet of het mooi of lelijk is. Probeer er geen oordeel over te vellen. Dus je loopt minimaal 10 minuten en kijk maar eens wat je tegenkomt. Kijk maar waar intuïtief je aandacht naar toe getrokken wordt. Zo loop je verder en verzamel je spulletjes totdat je het gevoel hebt dat je klaar bent. Dan stop je en kijk je eens rustig om je heen. Kijk eens rond en laat je intuïtie een plek uitzoeken waar jij je collage wilt gaan maken.

Vervolgens ga je naar die plek en maak je van alles wat je hebt gevonden een collage. Je kunt zelf de vorm kiezen waarin je dit wilt doen. Persoonlijk vind ik het maken van een ronde mandala erg fijn, maar het maakt niet uit. Neem je tijd en leg alles neer, ook dingen die je bij nader inzien niet zo mooi vindt. Het kan ook zijn dat je iets van plastic hebt gevonden of een sigattenpeuk, geef alles een plek in je collage. Ook kun je op de plek zelf nog extra materialen pakken en de omgeving gebruiken.

Als je klaar bent neem je even afstand en kijk er eens naar.

Vervolgens stel je de volgende vragen:

 • Wat valt je op aan wat je hebt gemaakt? Kijk ook naar de plek waar je de collage hebt gemaakt.
 • Wat symboliseert dit voor jou?
 • Hoe is dit in jouw leven?
 • En wat doe dat met je of wat voel je daar bij?
 • Op welke manier kan deze collage je een advies geven?
 • Welke wijsheid haal je uit dit moment in de natuur?

Na afloop raad ik je aan om even te kijken wat je wilt met je collage. Je kunt er een foto van maken, je zou de spulletjes mee kunnen nemen. Je kunt hem laten liggen of juist weer weghalen of er iets om heen leggen ter bescherming.

Deze oefening is natuurlijk ook erg geschikt om te doen tijdens je vakantie. Mocht je er een foto van hebben dan zou ik erg leuk vinden om te zien wat je hebt gemaakt!

Veel plezier en een fijne vakantie! Ik ben er na 17 augustus weer.