06-52862479 info@katriendejong.nl

Ben jij weleens de verbinding met jezelf kwijt? En hoe merk je dat? Dat is waar deze blog over gaat. 

Verbinding met jezelf is eigenlijk best een vaag begrip.

Misschien vraag je je wel af, hoezo verbinding met mezelf, ik ben toch mezelf. En toch ben je meer dan alleen de gedachten in je hoofd. Ik heb het over een verbinding die dieper ligt dan je gedachten. Ik bedoel het stemmetje diep in jou wat heel goed weet wat goed voor je is. En dat stemmetje raken we maar al te snel kwijt. Omdat het spannend is om te voelen wat er aan de hand is. Omdat je bang bent voor de gevolgen als je echt bij je zelf naar binnen gaat kijken en naar dat stemmetje gaat luisteren. Want misschien kom je daar wel dingen tegen die helemaal niet zo fijn zijn. 

Toch is het belangrijk om die verbinding met jezelf aan te gaan.

Om uit te zoeken wat er speelt. In je lijf, je emoties. Om de tijd te nemen en rust te vinden om te voelen wat er gaande is. Waar word je door getriggerd, waar stroomt het niet? Welke spiegel kijk je in? Wie of wat geef je de schuld van dingen en wat zegt dat eigenlijk over jou?

Het is een kunst, die verbinding behouden.

En het leven geeft je volgens mij ook situaties die je uitdagen om de verbinding te behouden. Dus is het belangrijk dat je zelf kunt signaleren wanneer je uit verbinding bent. Zodat je weer terug kunt, wat dat is het mooie ervan. Verbinding met jezelf kun je altijd weer maken. Soms heb je daar de ander voor nodig, maar het is er altijd. En dan voel je weer hoe het voelt als je thuis bent, thuis bent bij jou. Met alles. Want juist thuis in jezelf is er ruimte voor emoties, voor gevoel. En als dat allemaal mag stromen, dan ga jij weer je eigen keuzes maken en je eigen richting bepalen.

Wat zijn signalen die je aangeven dat het écht tijd is om naar jezelf te gaan luisteren?

 • Spanning in je lijf. Strakke schouders, nek, rug. 
 • Brok gevoel in je keel.
 • Heel erg moe zijn, niet kunnen bijslapen.
 • Verminderde concentratie. Je hoofd er niet bij hebben.
 • Veel tijd doorbrengen met je telefoon in je hand. Afleiding zoeken.
 • Niet alleen willen zijn of juist snakken naar alleen tijd maar het niet regelen.
 • Ruzie, boosheid, anderen de schuld geven.
 • Verminderde zin in sex.
 • Hormonale klachten, veel last van menstruatie en denken dat je in de overgang bent.
 • Dingen waar je blij van wordt niet meer doen. Geen energie voor hebben.
 • Je terugtrekken achter je eigen schild en vanuit daar voelen dat je afsloten bent van de wereld.  

Herkenbaar? Veel klachten komen overeen met klachten die mensen ook ervaren als ze een burn-out hebben of aan het begin van een burn-out staan. En wat ik heb gemerkt aan de mensen met wie ik werk en aan mezelf is dat deze klachten minder worden naar mate je meer contact hebt met jezelf. Meer verbonden bent met je hart, je gevoel, je lijf. En als die verbinding weer is hersteld, dan ben je tot veel meer in staat dan jezelf denkt. Dan gaat creativiteit weer stromen. Dan krijg je nieuwe ideeën en dan kun je je eigen richting weer gaan bepalen. Niet die van de mensen om je heen, maar je eigen pad. Op een manier die past bij jou. 

Een uitdaging, jazeker. Maar wat mij betreft wel een noodzakelijke uitdaging.

Niet alleen voor jezelf, maar ook voor je kinderen en de wereld om je heen. Als we met meer en meer mensen zijn die zich bewust zijn van zichzelf, die in verbinding zijn met zichzelf dan verandert de wereld. Dan draag je bij aan een eerlijker wereld. Draag je bij door met positieve energie, met zachtheid en vertrouwen. Dat is een hele andere manier dan meerennen in de malle molen van het leven en doen wat zou moeten en wat verstandig is. Want het is helemaal niet zeker of dat ook het beste is voor jou!

Is dit het makkelijkste pad, nee waarschijnlijk niet hoewel meer en meer mensen het lopen.

Heb je er moed voor nodig? Jazeker! Want dit betekent ook heel eerlijk zijn naar jezelf en de naar de wereld om je heen. Niet een beetje eerlijk, echt heel eerlijk. Het betekent onder ogen zien waar je bang voor bent. En voelen hoe je eigen donkere kanten voelen. Ze toelaten, jezelf helemaal durven zien. En beseffen dat emoties emoties zijn die komen en gaan, telkens weer. Net als de golven van de zee. De ene emotie is niet beter of slechter dan de ander. Het zijn je gedachten die dit verhaal maken. Je gedachten die af willen van donker en hechten aan licht. 

Verbinding met jezelf maken gaat niet vanuit je hoofd.

Als je alleen op basis van je denken verbinding gaat maken kom je niet ver. Geloof me, ik heb het geprobeerd. Wat je wel kunt doen met je gedachten is jezelf aanzetten tot die diepere verbinding waar ik het over heb. Zodat je gaat doen wat nodig is om die verbinding weer te vinden en te behouden. Je krijgt helderheid door te doen, door actie te ondernemen om je te gaan verbinden. Niet door te denken over dat je je moet verbinden. Snap je wat ik bedoel?

Het heeft geen zin om te blijven zitten met dezelfde gedachtenpatronen die door je hoofd blijven gaan.

Die route ken je wel inmiddels toch? Beetje saai ook datzelfde rondje blijven draaien. In plaats daarvan kun je leren over jezelf door de verbinding aan te gaan met jezelf en vanuit daar met de wereld. Zie het als een spel, een ontdekkingstocht. Dat maakt het ook een een stuk minder zwaar. 

De afgelopen jaren kom ik tijdens deze tocht telkens weer uit op drie pijlers die me hier heel erg bij helpen:

 1. De natuur. Wandelen in de natuur. Geeft altijd ruimte, werkt altijd als een spiegel. Wij zijn natuur en in de natuur komen we thuis bij onze eigen natuur. Dit medicijn is er altijd en kost niks. Dit effect kun je nog versterken door bepaalde oefeningen te doen waardoor de verbinding makkelijker tot stand komt.
 2. Je eigen creatieve kracht. Er is altijd rust diep in jou, en ook een creatieve stroom. Een stroom die woorden geeft, tekeningen maakt, taarten bakt, creëert in welke vorm dan ook. Een stroom die uit je handen iets laat ontstaan. Dit is een rustpunt. Als je deze stroom kunt voeden dan kun je gedachten door je heen laten gaan zonder dat je er iets mee hoeft. Avonden zit ik zo te haken, tekenen, schrijven. Weg met de TV en Netflix, ga naar binnen. Voed je creatieve stroom. Dit is positieve energie!
 3. Luister naar je lijf. Luister naar je lijf. Luister naar je lijf! Ik kan het wel 100x zeggen. Ons lijf is zo ontzettend wijs, er zit zoveel in opgeslagen. Zoveel wijsheid. Je lijf weet het allang als het ergens niet goed zit. En jij hoeft het alleen maar op te merken, er naar te luisteren. Er mee in contact te komen. Het licht en liefde te geven. Soms kan dit alleen, soms heb je de ander nodig. Een stem die je begeleid kan al helpen, of een iemand die bij je kan zijn met alles wat er is. Zodat de energie weer kan stromen door je lijf. 

Waarschijnlijk als je deze blog leest dan snap je dat het belangrijk is, die verbinding. Je hoofd begrijpt het, maar doe je het ook? Of kun je wel een steuntje in de rug gebruiken tijdens dit avontuur? 

Ik bied 1-op-1 coaching buiten in de natuur en organiseer meerdaagse bezinningstochten in binnen- en buitenland. Nederland. Ga met me mee naar buiten! Bekijk mijn huidige aanbod op www.katriendejong.nl