06-52862479 info@katriendejong.nl

Een balans waarmee je je eigen ambitie kunt waarmaken en er kunt zijn voor je familie.

Het vinden van de juiste balans tussen werk en gezin is vaak lastig, ook voor mij. Een aantal dingen ben ik beter in geworden. Zoals nee zeggen en soms afzeggen. Ik hoef niet meer alles.

Andere dingen blijven terug komen. Deze week nog de woensdagmiddag. Ik ben zelfstandig ondernemer en werk 4 dagen per week. Woensdagmiddag in principe nooit. Die middag is er voor zoonlief. Altijd. Ehm, dus eigenlijk niet altijd. Zie ik in mijn agenda van deze week.

Wat heeft dit voor consequentie? Dat ik extra dingen moet regelen. Dus ik zoek of oppas voor zoonlief of ik zeg mijn werkafspraak af. Kost dus in beide gevallen moeite en energie. Vraag is, hoe komt het dat ik dit doe? Waarom maak ik die afspraak? Is mijn werk dan belangrijker dan mijn kind?

Volgens mij denk ik er te makkelijk over. Denk ik, ach dat kan wel even tussendoor. En juist die, ach dat kan wel even tussendoor momenten, zorgen bij mij voor stress. En onbalans. Bij deze 9 tips waar ik zelf ook op mag letten!

Tips voor meer balans tussen werk en gezin:

Zorg voor een duidelijke routine en organisatie.

Voor zowel kinderen als jezelf is het fijn als er duidelijkheid is. Wie doet wanneer wat. En houd je hier ook aan. Dus niet afspraken maken als je de kinderen thuis hebt. Niet tussendoor nog even een vergadering, een gesprek, een telefoontje. Zorg voor rust en regelmaat.

Houd werk en kinderen gescheiden.

Maak een duidelijke keuze wanneer je wat doet. En zorg dat je er bent. Helemaal. Dus volledig bij je kind of volledig bij je werk. Als ik beide probeer te doen dan is het voor niemand leuk. En qua werk ook niet professioneel.

Maak een bewuste keuze om iets te doen samen.

Als ik niet op let dan zit zoonlief op woensdagmiddag filmpjes te kijken achter YouTube en zit ik nog even mails te beantwoorden. Dat is niet helemaal mijn idee van de gezellige woensdagmiddag. Dus niet doen. Ga lekker naar buiten, ga knutselen, samen iets gezelligs doen.

Werk niet altijd.

Als ik niet uitkijk dan werk ik elke avond. Lief is ook zelfstandig ondernemer dus we werken graag veel. We vinden ons werk ook erg leuk. Kunst is in dit geval heel bewust te kiezen voor niet werken. Dus mijn doel voor 2015 is minimaal 3 media loze avonden per week. Geen TV, geen laptop, geen telefoon in de hand. Leuke dingen doen met de kinderen, fijn een boek lezen, kiezen voor quality time.

Neem je eigen ambitie serieus.

Ik denk dat als je als moeder werk doet wat je leuk vindt en waar je voldoening van krijgt, je dan ook een leukere moeder bent. Wat is een mooier voorbeeld voor je kind, een moeder die het fijn heeft in haar werk en vrolijk thuiskomt. Of een moeder die chagrijnig achter een kopje thee zit? Die geen voldoening haalt uit het te veel moeder en huisvrouw zijn? En daardoor een tikje gefrustreerd rondloopt?

Voel je niet schuldig over je eigen ambitie.

Soms zou ik wel die perfecte mama willen zijn, die de hele middag koekjes bakt, altijd hordes kinderen te spelen heeft en barst van de creatieve ideeën. Elke avond fantastische maaltijden op tafel zet. En eerlijk is eerlijk die perfecte mama ben ik niet. Ik werk en dat vind ik leuk. Ik maak mijn dromen waar. Ik ga ervoor. En soms met mopperen, klagen en zorgen. Ik ben er niet voor gemaakt om alleen een thuis mama te zijn. En dat zegt helemaal niks over de liefde die ik voel voor mijn kind.

Voel je niet altijd overal alleen verantwoordelijk voor.

Je kind heeft vast ook een vader? Of een opa en oma? Of gaat naar een hele leuke BSO? Of je hebt vrienden die je kind ook erg leuk vinden? Kijk eens verder naar oplossingen van mensen die je graag willen en kunnen helpen. Toen zoonlief net naar school ging vond ik 3 dagen BSO te veel. Op de dag dat ik dit aangaf kwam er van verschillende kanten hulp en het probleem was opgelost. Je hoeft niet alles alleen te doen. Maak het niet te ingewikkeld en leg de lat niet te hoog voor jezelf.

Zorg voor ruimte voor jezelf.

Fijn werk waar je voldoening uithaalt is belangrijk. Een rijk gezinsleven ook. Sociale contacten, sporten, allemaal leuk. En toch raad ik je aan om tussen alles door ook tijd te nemen voor jezelf. Plan dit in je agenda. Me-time. Gun elkaar thuis ook die ruimte. Om even op adem te komen en te kijken hoe het écht met je gaat.

Ga af op je gevoel

Het gebeurt me regelmatig dat ik ineens het gevoel heb dat het belangrijk is om thuis te blijven, of zoonlief eerder op te halen. We zitten in een hectische tijd hier. Over een week gaan we verhuizen. Dus voor mij is het belangrijk om dichtbij mijn eigen gevoel te blijven en dat te vertrouwen. En dat betekent nu extra aandacht geven aan mijn kind en aan mijn nieuwe familie.  En dat is een besluit waar ik me de komende weken aan ga houden!

Uiteindelijk gaat het om keuzes maken.

Waarschijnlijk weet je bovenstaande tips maar al te goed. En zie je ook wel dat het handig zou zijn als je er iets mee doet. Uiteindelijk gaat het erom dat je zelf kiest. Dat je zelf verantwoordelijkheid neemt over je leven en de keuzes die je maakt. Dus het vinden van balans gaat om het maken van keuzes. Kiezen voor een manier van van leven die je zelf belangrijk vindt. Niet voor al die andere mensen met al hun meningen. Maar jij. Kies voor wat bij jou en je gezin past.