06-52862479 info@katriendejong.nl

Wist je dat loopbaan coaching ook heel goed in de natuur kan plaatsvinden? 

Wat denk je van het volgende voorbeeld: 

Samen met mijn coachee, laat ik haar Anne noemen, liepen we door een stil bos in de buurt van Diever, Drenthe. Haar vraag vandaag lag bij haar loopbaan en hoe ze hiermee verder moest. Ze had het gevoel dat ze bleef steken in dezelfde keuze. Ga ik door voor mezelf, kies ik voor het volgen van mij hart of kies ik voor zekerheid en ga ik op zoek naar een baan. Vastigheid. Een keuze die waarschijnlijk vele van ons goed kennen, zeker in deze tijden.

Je kunt er in rond blijven draaien. In gedachten, zorgen, telkens weer dezelfde kring. Anne heb ik deze keer kunnen begeleiden naar nieuwe mogelijkheden die ze zag tijdens een loopbaan wandeling.

Deze wandeling begint bij het nu.
Hoe gaat het nu met je loopbaan? Wat ben je aan het doen, hoe bevalt het? Vervolgens keken we naar de toekomst. Wat lag er op haar pad. Waar wil je heen? Een grote boomstam symboliseerde de zorgen waar ze nu tegen aanliep. Bij nader onderzoek was er een heel klein paadje links omheen, wat weer een uitweg aangaf.  Waarna ze toch op hetzelfde punt uitkwam. Er leiden dus meer paden naar hetzelfde doel, wellicht zien ze er alleen anders uit dan je in eerste instantie denkt.

De symboliek van dit plaatje betekende voor Anne dat het prima was om in eerste instantie ander werk bij te zoeken. Dus de behoefte aan financiële zekerheid wel te vervullen om vanuit daar verder te gaan met haar eigen onderneming. Dit betekende niet dat ze gefaald had met haar eigen bedrijf. Meer dat ze zichzelf tijd en ruimte gaf om hier nog beter vorm aan te geven.

Vervolgens kwamen we in een stuk lichter bos. De zon begonnen te schijnen en in ons loopbaan gesprek kwamen we aan de in volgende fase. Waar ze de bloemen kon gaan plukken van alle zaadjes die ze had gezaaid en haar werkdromen uitkwamen. Terwijl ze hier liep vroeg ik haar helemaal op het gaan in het gevoel wat bij deze fase hoorde en haar houding werd anders en ze glunderde.
Voor Anne was dit de bevestiging dat het pad wel klopte, alleen de weg naartoe er wellicht anders uit kan zien. Het hoeft geen zwart/witte keuze te zijn, er zijn meerdere opties.

Anne ging naar huis met nieuwe plannen en acceptie. Het kan ook anders, er zijn meerdere mogelijkheden die naar dezelfde richting leiden.

Durf jij het aan om eens echt naar je loopbaan en mogelijkheden te kijken? Waar wil je heen, wat zijn je korte en lange termijndoelen. Kom ook mee wandelen en neem contact met me op voor een gratis kennismakingsgesprek!