06-52862479 info@katriendejong.nl

Controleur versus Levensgenieter: de coaching methode voice dialogue in de natuur.

Herken jij het? Verschillende stemmetjes in je hoofd die allemaal wat anders zeggen?

Bijvoorbeeld:

  • Ik begin mijn eigen bedrijf, tijd voor iets anders versus ik blijf werkzaam voor mijn huidige baas, lekker veilig.
  • We gaan op reis en ergens anders wonen versus hier is het veilig en bekend, we blijven lekker thuis.
  • Ik wil mijn eigen leven terug en vrij zijn versus ik blijf bij mijn partner, het is veilig en zeker.

En zo zijn er natuurlijk nog veel meer stemmen te horen. Hoe zou het zijn als je tijdens een coaching sessie deze stemmen beter zou leren kennen en weet wat hun rol is in je leven? Waarmee ze je kunnen helpen en wanneer ze even mogen dimmen.

Bij deze een mooi voorbeeld over hoe coaching in de natuur kan verlopen met verschillende stemmen.

Suus, de cliënt in dit voorbeeld, loopt naast me in het bos. Ze heeft het over zich vrij willen voelen, meer zichzelf kunnen zijn, meer haar hart willen volgen. Ik vraag haar even haar ogen te sluiten en helemaal in dit gevoel te stappen.

Vervolgens check ik met welk deel van Suus ik te maken heb. De levensgenieter. Deze levensgenieter mag natuurlijk zelf haar plek zoeken in het winterse bos waar we staan. Ze rent door de bladeren, danst tussen de bomen, is blij en voelt zich vrij. Ze heeft alleen het gevoel dat ze er niet zo vaak mag zijn en dat het voor Suus wel goed zou zijn om haar wat vaker toe te laten.

We stappen terug op het pad en gaan terug naar Suus. Ze is blij en glimlacht, hoe fijn zou het zijn om vaker zo te leven en je zo vrij te voelen.

Welke stem houd haar tegen? Na het sluiten van haar ogen zie ik haar houding veranderen. Ze kiest een plek uit voor haar controleur die ze “de baas” noemt. Een donkere boom met heel veel takken. Takken die graag alles vast willen houden. Ook met de baas gaan we praten en wat blijkt? Hij beschermt Suus als sinds haar kindertijd tegen pijn, tegen mislukking. Door te proberen alles onder controle te houden en te regelen is ze veilig en kan haar niks gebeuren. We vragen de baas hoe hij zicht voelt, wanneer hij in het leven van Suus is gekomen en of hij nu nog wel zo nodig is voor de volwassen Suus.

We laten beide nog eens aan het woord. Aan het einde van het gesprek kijkt Suus van een afstandje naar beide plekken. Het inzicht wat ze krijgt is dat ze eigenlijk haar controleur dankbaar mag zijn, dat hij goed op haar past en dat ze op hem kan vertrouwen. Maar dat het ook best wat minder mag nu in haar volwassen leven, zodat ze meer kan vliegen, spelen en haar hart kan volgen.

Tijdens deze sessie koos Suus zelf de stemmen uit met wie ze wilde spreken. Ze vond twee mooie plekken als symbolen, midden in het bos, langs een willekeurig pad. De symboliek die de natuur bood was weer eens treffend.

Wil je ook eens horen welke stemmen jij in je hebt? Waar ze vandaag komen en of je ze nog wel nodig hebt? Meer duidelijkheid krijgen over je twijfels?

Neem dan snel contact met me op voor de mogelijkheden van een individuele coaching sessie in de natuur!