06-52862479 info@katriendejong.nl

Wat gebeurt er in de lente en wat zegt dat over ons proces?

Terwijl buiten de sneeuw heel hard smelt en wij heerlijk genoten hebben van het weer het afgelopen weekend typ ik een blog over de lente. Want ja, ondanks het weer wat we buiten zien is de energetische lente inmiddels begonnen. Aan de hand van het mooie boek van Jaap Voigt, ‘Leven en werken in het ritme van de natuur’, neem ik je graag even mee deze periode van vernieuwing in.

Waarom nu al lente denk je misschien?
Het is toch lente op 21 maart? En ja, dat klopt. Op 21 maart passeert de zon de evenaar en dat is het hoogtepunt van de lente. Net als 21 juni het hoogtepunt van de zomer is. Hieruit komt voort dat de lente dus eerder begint en opbouwt naar het hoogtepunt. Als je dit uitrekent is dat ongeveer 45 dagen voor 21 maart en dat is de vier februari. Als je de seizoenen op deze manier indeelt ga je ongeveer zes weken terug per seizoen.

Waarom is het een goed idee om deze indeling aan te houden?
Op deze manier ga je heel anders kijken naar het begin en einde van een proces. Als 21 maart het begin van de lente zou zijn, dan betekent dit dat er al van alles in bloei staat. Alleen is dit natuurlijk niet zo. De cyclus begint eerder, voordat de knoppen uitkomen. Terwijl het nog kan vriezen. Op het moment dat het nog onzeker is wat er op komt, dan begint het al. De kalender die we normaal gesproken aanhouden loopt eigenlijk niet gelijk met wat er in de natuur allemaal gebeurt. En juist aan dat natuurlijk ritme kunnen we zoveel hebben. We kunnen langzaam meebewegen met wat er gebeurt. In plaats van 21 maart ineens te moeten bloeien.

De lente is de periode dat wat er afgelopen winter binnen in je is gegroeid naar buiten mag komen.
Heel langzaam mag er vorm komen aan de zaden die in de winter in het donker hebben gelegen. Vaak zien we de lente als een en al blijheid en openbarsten. Bloemen, vogels die fluiten, lammetjes die dartelen in de wei. Het is alleen wel een spannend proces. Er kan nog van alles misgaan. Kijk naar de kou die we buiten hebben gehad, het kan nieuwe zaden die mooi leken in één weekje vernietigen.

Het is dus belangrijk om niet te snel te willen gaan deze periode, zeker niet in het begin van de lente. Energie zoekt vorm in de buitenwereld. En als je bent zoals ik kan dat razendsnel willen en ook gaan. Alleen is het volgens het ritme van de natuur beter om dit niet een losgeslagen eigen leven te laten leiden. Het mag zich vanzelf ontvouwen. Niet te snel, niet te langzaam, niet te hard, niet te zacht. Zodat aan het einde van de lente, dus begin mei, de eerste ontmoetingen met de buitenwereld plaats kunnen vinden.

Op dit moment aan het begin van de lente is het van het grootste belang je zaden goed te onderhouden en beschermen. Ze hebben een stevige worteling nodig, een goede basis, zodat ze ruimte hebben om te groeien. Wees voorzichtig met het in de wereld brengen van nieuwe ideeën.

Wat ik altijd deed is mijn nieuwe ideeën direct delen met de wereld en ze bam in de wereld te zetten. Dit jaar niet. Misschien is dat wat deze tijd ook laat zien. We mogen langzamer, trager, meer afstemmen op de natuur. Kijken naar de aarde. En zelfs als ik het zou willen dan gaat het niet met kind thuis, thuis school, ijzel, halve lestijden, etc. Ik kan hier heel erg tegen in verzet gaan. En stampvoeten dat het allemaal klote is en dat ik niet verder kom. Of ik kan naar buiten kijken, de sneeuw zien of het begin van de lente, en mijn zaden gaan voeden. Elke dag een uurtje werken en dingen uitwerken. Rustig een vorm laten ontstaan. Als een experiment. Een kans om deze tijd te gebruiken om het echt eens anders aan te pakken.

Tuurlijk kun je voorzichtig met anderen praten als een eerste verkenning.
Hierdoor krijgt je vorm wellicht meer duidelijkheid. Je kunt voor jezelf vast orde aanbrengen, structuren maken die het groeiproces helpen. En vooral je inspiratiebronnen voeden en onderhouden. En jezelf voeden!

Nu is een van mijn grootste inspiratiebronnen de natuur zelf. Dus de gewoonte die ik afgelopen jaar ben begonnen om elke dag buiten te lopen die zet ik voort. En juist door deze vertraging vallen me meer kleine dingen op tijdens mijn eigen wandelrondje. Hele kleine blije vogeltjes (goudvinkjes weet ik inmiddels), de stijging van het water. Knoppen die langzaam aan de bomen komen. Organische groei gaat niet heel snel.

Je maakt een begin deze periode, maar waar het  precies heen gaat en hoe groot het gaat worden is nog niet duidelijk. Als je langzaam maar zeker blijft voort bewegen in de juiste richting, dus actief blijft dan komt het vanzelf. Sociale contacten zijn erg belangrijk deze periode maar blijf waakzaam. Sluit geen sneaky deals uit eigen belang. Zorg ervoor dat je afspraken zuiver en duidelijk blijven. Ga nog geen commitments aan voor lange termijn, je bent nog in het begin stadium van je nieuwe zaden. Laat je niet meeslepen door eerste kleine succesjes, praat nog niet te veel over alle mogelijkheden, laat het maar ontvouwen.

Hoe is het met je innerlijke verbinding is ook een vraag die speelt in deze tijd.
Hoe onderhoud jij je eigen bron? Kun je doordringen tot diep in je eigen wortels en zien wat je werking is op anderen en wat je voor ze betekent. Als je merkt dat je doelloos en ongericht bezig bent dan weet je dat je niet in contact staat met je eigen bron. Ook als je intensiteit en dynamiek mist in contact met andere kun je dit zien als een signaal om je eigen bron beter te gaan onderhouden en verzorgen. Zorg dat jij jezelf voedt en dicht de lekken van je bron. Anders kunnen je zaden straks niet uitkomen!

Om hier mee aandacht aan te geven ben ik zelf begonnen met om 06:00 opstaan. En dan de dag starten met twintig minuten bewegen/yoga, twintig minuten meditatie/reflectie/schrijven en twintig minuten iets lezen/luisteren/kijken wat je inspireert of waar je van leert. Moet zeggen dat ik het tot nu toe heel fijn vind. Krijg veel meer energie, ben productiever in de tijd die er is en het maakt me optimistischer.

In de afgelopen winter ben je vast ook wel je persoonlijkheid tegen gekomen die iets wil.
Je persoonlijkheid die op die manier de stroom tegenwerkt. Je zou kunnen zeggen dat de afgelopen periode een omslagtijd was, daarom was het nodig om op jezelf te blijven. In de leegte van de winter komt aan de orde wat nog niet aan de orde is geweest. Dus als je wilt ontdekken of er nog dingen zijn die niet in orde zijn voor je, wees dan stil. Duik alleen de natuur in bijvoorbeeld. En onderzoek wat aandacht vraagt.

Wat wil er van binnenuit geboren worden?
Kijk eens of je deze maand een of twee kiemen kunt benoemen die op willen komen. Dat is waar je de tweede maand van het jaar vooral mee bezig bent. Je hoeft eigenlijk niets meer te doen dan ruimte geven aan het autonome proces. Durf je te vertrouwen op het proces van ontvouwing, kun je er vanaf blijven?

Niet makkelijk in deze tijden, voor niemand niet, ook niet voor mij. Maar in plaats van ons te verliezen in het nieuws, social media en alles wat er buiten ons gebeurt is deze tijd misschien ook wel een kans om het eens op een hele andere manier te proberen. In verbinding met je eigen bron, vertrouwend op het ritme van de natuur.

Ik wens je heel veel succes!

Wat staat er op de planning de komende maanden? 

Into the Wild Schiermonnikoog 16/17/18 april 2020, nog één plekje vrij!
Drie dagen lopen door de prachtige natuur van Schiermonnikoog. Kamperen op de camping, back to basic. Potje koken op de gasbrander. Hele dag buiten struinen en als je durft in je nakie in de koude zee springen. Geen ingevuld programma, geen dingen die moeten.

Wat wel? Lekker lopen, beetje afzien, mooie gesprekken, verbinding met de natuur. Even geen nieuws, geen social media, geen telefoon. We laten ontstaan wat er mag ontstaan. Dat kan een één-op-één gesprek zijn, lekker samen lachen, een ritueel met de groep, een opstelling. Wat er ook maar nodig is. Je hoeft nergens aan te denken, alles is geregeld. Je hoeft alleen maar ja te zeggen, je tas in te pakken en met me mee op avontuur te gaan. Hier vindt je alle info. Voel je een ja, dan kunt je direct antwoord geven op deze mail.

Into the Wild Drenthe 20/21 maart = vol. Nieuwe data: 29/30 april. 
Op 29 en 30 april gaan we met een kleine groep op pad. Voor nu met max. drie deelnemers. We gaan twee dagen lopen met rugzak op. Door de bossen, over de vlakte naar een fijn plekje met vuur waar we bijna wild kamperen. En deze keer inclusief een lekkere avondmaaltje gekookt boven het vuur. Jij hoeft alleen maar je spullen in te pakken en alles is geregeld. Ik zorg voor de rest.

Ga je mee op avontuur? Twee dagen samen buiten zijn? Met je kop in de wind, uitwaaien, leeg worden, verbinden, mooie gesprekken, telefoon uit en lekker fikkie stoken. Zonder plan, zonder invulling. Laten ontstaan wat er wil ontstaan. Trailmagic! Buiten is ruimte genoeg voor de juiste afstand. En geen zorgen, mocht het vanwege de omstandigheden echt niet door kunnen gaan, dan krijg jij gewoon je geld terug. Hier vindt je alle info.

Liever alleen mee op pad? 
Naast de langere trajecten van 2 of 4 maanden kun je nu ook mee met de Walk of Wisdom. Samen drie uur struinen in het bos. Ik breng je in contact met de diepe wijsheid van de natuur. En hierdoor met je eigen wijsheid. Een diepe natuurduik waar jij zeker met nieuwe inzichten uitkomt!

Je bent van harte welkom om samen te gaan struinen in de natuur!