06-52862479 info@katriendejong.nl

Zelf wasmiddel maken, broden bakken en een moestuin beginnen. Inmiddels behoor ik ook tot die groep mensen.

Wilde ik eigenlijk al heel lang en het kwam er telkens maar niet van. En weet je ik vind het ontzettend leuk, ook zelf wasmiddel maken.  Er zit een soort drang in me naar eenvoud, een simpeler leven, vriendelijk voor de natuur. En elke keer dat ik wasmiddel maak of boord bak en in de moestuin ben, samen met nieuwsgierige kids dan voel ik me blij. Voordat ik daar verder op in ga zal ik eerst even het wasmiddel recept met je delen.

 

Wat heb je nodig?

 

  • Vijf liter kokend water
  • Tachtig gram geraspte marseille zeep
  • Lavendel etherische olie.

 

Je kookt vijf liter water. Ik doe meestal één liter in de waterkoker en vervolgens vier liter in een grote pan.

Dan raps je tachtig gram Marseillezeep. Gewoon met de keukenrasp. Even wegen en klaar. De zeep die wij gebruiken komt uit Frankrijk, dat is helemaal goedkoop. Gelukkig kun je het ook gewoon online kopen of bij De Tuinen.

Vervolgens los je de zeep op in een emmer met één liter kokend water. Goed roeren zodat het goed gemengd is. Dan voeg je de vier liter kokend water uit de pan toe en mengen maar.

Dit laat je een tijdje afkoelen en je zult zien dat het een dikke, lodderige massa wordt. Meestal roer ik tussendoor even flink. Als het afgekoeld is dan schenk je het over in lege flessen. Ik doe dit meestal de volgende dag maar het kan natuurlijk ook eerder.

En om het iets lekkerder te laten ruiken doe ik er per fles 30 druppels lavendel olie bij. Zelf wasmiddel maken is een makje! Voor ongeveer 2 euro heb je 5 liter wasmiddel en ook nog schone was. Als de was erg vies is doe ik er soms nog een schepje natrium bicarbonaat bij, schijnt het nog frisser te maken :). Ik heb het recept via via gekregen, maar meer van dit soort leuke tips vind je bijvoorbeeld hier.

 

De laatste tijd ben ik dus lekker bezig zo.

Wasmiddel maken, onderzoeken welke schoonmaakmiddelen ik nog meer kan vervangen en dus de moestuin. Ook heb ik de serie Cooked gezien op Netflix en dat is een feestje. Het geeft je een andere manier van kijken naar voeding. Veel meer naar de geschiedenis en écht voedend eten, samen met de mensen om je heen. Sinds de aflevering met het thema lucht heb ik ook al twee zuurdesembroden gebakken. Een handig recept vind je hier.

Het is voor mij fijn om op deze manier bezig te zijn. Het is simpel, het is aardend. Het voelt goed. Ook is mijn omgang met eten aan het veranderen. Neem meer tijd om te koken, om te proeven. Nu zijn wij zeker niet een gezin wat altijd alleen maar bio en verantwoord eet. Alleen ik merk wel dat ik het zelf steeds leuker vindt om écht voedend eten door mijn handen te laten gaan.

Dus er gebeurt iets, er verandert iets. Merk jij het ook? Sommige mensen hebben dit misschien al veel langer, bij mij was het er al, alleen kwam het er nog niet zo uit. En zo is het voor iedereen weer anders.

 

Bij mij heeft het te maken met een soort drang om minimaler te gaan leven.

Om dichterbij te natuur te leven. Om gezonder te leven. En op een bepaalde manier ook met mijn vrouw zijn. Ergens zit een wijze, tikje wildere vrouw in mij die me roept en zegt dat het anders kan. Op een andere manier zorgen. Eenvoudiger, puurder. Op een andere manier omgaan met de wereld en met mensen. Zowel dichtbij als veraf.

Het voelt alsof ik steeds meer mijn hart volg. Doe wat ik werkelijk wil doen, op een manier die belangrijk voor me is. En hoe meer ik hier voor mezelf ook in kan gaan staan. En dit is niet een proces van een dag. Dit gaat stapje voor stapje voor stapje. Met soms weer twee terug. Maar het beweegt wel en het maakt me blij!

Dus ik ga lekker verder met deze zoektocht naar zelfmaak schoonmaakmiddelen, alternatieve shampoo, eco-vriendelijke WC reiniger en voedend betaalbaar eten. Lekker met mijn handen in de aarde zaadjes planten. Een kledingruil beurs organiseren. Tussen het werk door even langs de moestuin om te kijken of mijn plantjes de storm van gister hebben overleeft. Want ook dat werkende leven blijft maar in beweging en is niet meer een statisch negen tot vijf gebeuren. Want als je doet waar je blij van wordt dan is werk geen werk meer in de traditionele betekenis, maar ben je op een authentieke manier bezig met het vormgeven van je dromen. En die zijn niet statisch, die bewegen mee met waar jij nu bent.

Gister las ik het Handboek voor wereldburgers van Esther Jacobs, vol met tips over hoe je werk kan combineren met wonen op verschillende plekken. Maandagavond was ik op een leuke avond van De Basis in Meppel over nieuwe manieren van kijken naar werk en inkomen. En deze dingen geven me inspiratie om op een andere manier te gaan kijken naar de combinatie van werken, een simpeler leven, de kinderen en reizen. Ben benieuwd wat de toekomst gaat brengen!

En natuurlijk ben ik benieuwd hoe jij dit ziet en hier mee omgaat. Heb je nog leuke tips voor me, dan hoor ik het graag!

Heb je een beetje hulp nodig om ook op een authentieke manier te gaan leven en werken? Dan ik het volgende voor je  betekenen: