06-52862479 info@katriendejong.nl

Hoe staat het met jouw zelfvertrouwen?
Twijfel je veel, voel je je vaak onzeker? Of vind je misschien dat het prima gaat met je zelfvertrouwen? Als dit laatste het geval is, kijk dan ook eens wat verder. Accepteer je echt alles van jezelf? Waardeer je jezelf volledig?

De meeste mensen hebben meerdere kritische stemmetjes in hun hoofd. Stel je wilt iets spontaans gaan zeggen in een groep mensen. Dan kan het bijvoorbeeld zijn dat stemmetje 1 zegt: “neeeeee niet doen, je staat echt voor gek als je dat zegt”. Vervolgens houd je je mond en zeg je niks. Dan komt later stemmetje 2 met bijvoorbeeld: “watje, waarom zeg je het niet gewoon, je durft ook niks!” Herkenbaar?

Deze kritische stemmetjes hebben we bijna allemaal en zijn er in principe om ons te beschermen.
Dat is iets positiefs. Beetje jammer dat ze er ook voor zorgen dat we onszelf vaak niet durven laten zien. Niet zeggen wat we eigenlijk willen zeggen, niet doen wat we eigenlijk graag zouden willen doen.

In het voorbeeld is stemmetje 1 bang voor wat de buitenwereld er van gaat zeggen, dus voor acceptatie van buitenaf. Stemmetje 2 doet er vervolgens een stapje bij en zorgt ervoor dat wat je ook doet, het toch niet goed is. Dus accepteer en waardeer jezelf ook niet. Hieruit kan voortkomen dat je je onzeker voelt, je anders voordoet dan je bent.

Meestal komen de stemmetjes en gedachten voort uit overtuigingen.
Overtuigingen die we over het algemeen met de beste bedoelingen hebben meegekregen uit ons ouderlijke huis of andere mensen uit onze opvoeding. Ik heb mezelf weleens horen zeggen dat ik helemaal geen overtuigen had die me in de weg zaten. Ha, best grappig. Want natuurlijk heb ik ze ook. Bijvoorbeeld: stoer en sterk zijn is goed, kwetsbaarheid is zwak. Of: het is belangrijk dat ik alles onder controle heb. En zo nog veel meer. Inmiddels ben ik erachter dat dingen ook anders kunnen. Op een manier die fijner is voor mij en ook andere mensen om me heen. Dat ik bepaalde overtuigingen eigenlijk niet meer nodig heb.

Kijk eens naar je eigen overtuigingen. Welke heb je zoal? Kloppen ze nog wel? Houden ze stand als je ze gaat onderzoeken? Of staan ze wellicht in de weg van wat je eigenlijk graag zou willen?

Wil je dit verder onderzoeken en je zelfvertrouwen een boost geven? Meld je dan aan voor Boost your Confidence. Een individueel coaching programma in de natuur van 6 gesprekken of 3 dagdelen.