Weet je hoe belangrijk het is voor je huidige geluk om te vergeven?
Wist je dat negatieve gevoelens over het verleden of een gebeurtenis eigenlijk volledig ontstaan door je eigen gedachten over het verleden?
Dit is niet iets wat ik zelf heb verzonnen. Een van de grondleggers van de Positieve Psychologie (waarop life coaching is gebaseerd), Martin Seligman heeft hier jarenlang onderzoek naar gedaan.
Hij heeft ook een formule bedacht voor geluk. Geluk = je bereik (erfelijke factoren) + omstandigheden + factoren die je zelf in de hand hebt.
De erfelijke factoren kun je veel over vertellen maar hebben we niet echt in de hand. Omstandigheden zijn enigszins beïnvloedbaar maar omdat we wonen in Nederland, ook wel een welvarend, democratisch land genoemd zijn we al een heen eind. Sociale contacten, je relatie en religie/spiritualiteit spelen ook een grote rol.
Waar je wel veel aan kunt veranderen zijn de factoren die je zelf in de hand hebt. In zijn boek: Gelukkig zijn kun je Leren omschrijft Seligman dat vergeving, naast dankbaarheid en het besef dat je gebeurtenissen uit het verleden geen garantie beiden voor de toekomst, een van de belangrijkste manieren is om anders om te gaan met je verleden.
Het vergeten en totaal ontkennen van je verleden blijken helaas geen goede opties.
Dus vergeving. Je kunt er testen over doen, over hoe goed je daarin bent. Mijn score was niet heel erg hoog. Blijkbaar zit er in mij een deel wat het hoogst en dan ook hoogst onrechtvaardig vind om te vergeven.
Het klopt toch niet dat degene die het fout heeft gedaan dan “wint”. Zo voel het, toch?
En bovendien als je vergeeft kun je ook niemand anders meer de schuld geven.
Dus dat maakt het ook weer minder makkelijk. Ondanks dat het niet makkelijk is zie ik inmiddels wel dat vergeving veel op kan leveren. Onder andere door vergeving heb ik inmiddels weer een redelijk goede band opgebouwd met de vader van mijn kind. Waar ik toch best wel heel erg boos op ben geweest. Groot voordeel als ouders van een kind.
Punt is dat je kunt blijven hangen in de boosheid, in verdriet, in eindeloos gedoe over wie de schuld heeft en wat de ander je allemaal heeft aangedaan.
En wat levert je dit je nu eigenlijk helemaal op?
Nou, ehm volgens mij weinig positiefs. Het kost je veel. Veel energie. Een vol hoofd. Veel boosheid, die terugkomt en terugkomt en weer terugkomt. Onzekerheid, je loopt vast, komt niet verder.
Goed nieuws dus dat je dit zelf in de hand hebt. Dat al die gevoelens alleen ontstaan door je eigen gedachten over het verleden. En dat je die kunt veranderen. Door te vergeven. En niet een beetje vergeven, helemaal vergeven.
Hoe doe je dat dan zie ik je denken? Hier zijn stappen voor. Stappen waar ik je mee kan helpen.
Ben jij ook klaar met je boosheid en verdriet over het verleden?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief. Dan krijg je ook tips over wat je zelf kunt doen om te werken aan vergeving.